سرویس رصد و تحلیل شانا- یکی از اهداف طراحان و هدایتکنندگان اغتشاشات اخیر برای به ثمر رساندن این جنگ ترکیبی، برهم زدن نظام محاسباتی مسئولین و مدیران در اداره کشور و نحوه مدیریت و مواجهه با این اغتشاشات بود. موفقیت آنها دررسیدن به این هدف به آنان امکان میداد تا با تمرکز بر آسیبها و ضعفها و یا موجسواری بر روی اختلافات و شکافها بتوانند اغتشاشات را نهادینه و حتی ظرفیت بخشی از دستگاهها را هم با خود همراه سازند و به همین دلیل بود که ویژگیهای این اغتشاشات از آغاز با دیگر فتنههایی که در چهار دهه اخیر دشمنان علیه مردم ایران طراحی و اجرا درآورده بود متفاوت بود؛ زیرا عوامل میدانی از همان روزهای آغازین با طرح شعارهای ساختار شکنانه، آتش زدن قرآن، آتش زدن پرچم ایران، آتش زدن مساجد و حسینیهها و تخریب اموال عمومی و خصوصی تلاش داشتند تا باقدرت نمایی، عملاً مسئولین و مدیران و نیروهای مدافع امنیت و هواداران نظام را منفعل کنند.
دلیل دیگر اتخاذ این راهبرد، اخلال درروند برنامههای طراحیشده و به اجرا درآمده برای عبور کشور از چالشها بود. تحقق این برنامهها در دولت سیزدهم که با طرح هدفمندی یارانهها آغاز و باید با برنامههای دیگر کامل شود (اگرچه ضعفهایی در برآورد پیامدها و افزایش مشکلات معیشتی مردم داشت)، اما زمینه ثبات اقتصادی و حل چالشهای اقتصادی و مدیریتی را ایجاد و نهایتاً آسیبپذیری کشور در برابر فشارها و تحریمها را به حداقل میرساند که البته نتیجه طبیعی آن میتوانست افزایش سرمایه اجتماعی نظام و افزایش امید و اعتماد بهنظام باشد. بدین لحاظ پس از نمایان شدن شاخصهای مثبت موتور پیشران انقلاب اسلامی در حوزههای اقتصادی، سیاسی، علمی، دفاعی و نظامی و...، دشمنان نظام در تابستان امسال با همه توان به صحنه آمدند تا از رشد چشمگیر و پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در حوزههای فوقالذکر که در برخی عرصهها نظام سلطه جهانی را با چالش جدی مواجه کرده است، جلوگیری کنند.
اما بهرغم آن چند نکته کلیدی در خنثی شدن راهبرد آنها مؤثر بود
۱-هشدار بهموقع مقام معظم رهبری خطاب به مسئولین کشور مبنی بر اینکه این حوادث جزئی شمارا از کارهای اصلی بازندارد، معظم له در دیدار با اعضای مجمع تشخیص نظام در روز ۲۰ مهرماه، در توصیهای خطاب به رؤسای محترم قوا و مسئولان میفرمایند: مراقب باشید حواستان با این چیزها پرت نشود و از کارهای اصلی نمانید. یکی از این اهداف دشمن همین است که حواس مسئولین و مدیران و موظفین کارهای اساسی را پرت کنند، مشغول کنند به این چیزهای روزمره. حواستان پرت نشود؛ کارهای اساسی را انجام بدهید. مسئولیتهایی که برعهدهگرفتهاید، چه مربوط به داخل کشور ــ سازندگیهای بزرگ، کارهای بزرگ، قانونگذاریهای کارآمد، کارهای مهم قضائی ــ یا کارهایی که مربوط به خارج از کشور است ــ سیاستهای خارجی و ترتیباتی که وجود دارد ــ اینها را مواظب باشید لنگ نشود. حواستان بهطوری به این حوادث جزئیِ در مقابل چشم منعطف نشود که از کارهای اصلی بازبمانید. یکی از اهداف دشمن همین است که مسئولین را با این چیزها مشغول و سرشان را گرم کند، همهٔ وقت را بگذارید برای کارهای اساسی کشور و کارهای پیشرفت کشور.
۲- همگرایی ایجادشده میان قوا و دستگاههای نظام در دوران مجلس یازدهم و دولت سیزدهم که در آن تنش میان و قوا به حداقل رسیده، زمینه را برای دستیابی به اهداف نظام در تحقق دولت اسلامی و حل مسائل و مشکلات مردم مهیا کرده و سبب کاهش تنشها و ایجاد آرامش فکری و روانی برای مردم شده است. در دوران دولتهای گذشته در سه دهه اخیر، معمولاً فضای رسانهای و گفتمانی مسئولان آکنده از تنش و بگومگوهای غیرضروری بود و حداقل نتیجه انعکاس آن اختلافات به میان مردم بیتفاوتی آنها نسبت به سرنوشت کشور و زمینهسازی برای فرصتطلبان برای گسترش فساد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و...بود.
۳-فرصت دیگر این همگرایی و همکاری قوا، زمینهسازی برای کاهش زمینههای فساد اقتصادی و اداری و... است، بهویژه آنکه عزم جدی مسئولان در قوای سهگانه برای مقابله با زمینههای ایجاد فساد و مقابله با آن است
۴- این همگرایی توسط معاندان و مخالفان به حاکمیت یکدست تعبیر میشود. ولی واقعیت این است که کاهش تنش دستگاهها، هماهنگیها را تقویت و امکان رسیدن به اهداف را آسانتر میکند. نقش بارز این هماهنگی را در تشکیل مستمر جلسات سران قوا در ماههای اخیر میتوان دید، نکتهای که در ادوار گذشته معمولاً یا سابقه نداشته یا اگر برگزار میشد بافاصله ۳ تا ۴ ماه بود.
۵- در جریان حوادث اخیر با توجه به هماهنگی و انسجام بیشتر میان قوا، تصمیمات مهمی اتخاذ شد که آثار آن در مدیریت و مهار اغتشاشات بارز بود و مهمتر آنکه در جریان این حوادث، مواضع متفاوتی از سوی مسئولان شنیده نشد و بهرغم امیدواری دشمنان برای اختلافافکنی میان مسئولان، هماهنگیها دشمنان را ناکام کرد
۶-بهرغم تلقی شرایط کنونی به «حاکمیت یکدست» از سوی مخالفان، تجربه نحوه تعامل قوا بهویژه میان مجلس و دولت و یا دولت و قوه قضائیه نشان داد که قوا در این شرایط میتوانند بهتر تعامل کنند و اگر مجلس وزیری را رد میکند و یا قوه قضائیه سراغ مسئولی میرود، این حمل بر رقابت و یا چالش سیاسی و یا کارشکنی نمیشود بلکه بهعنوان الگویی از حکمرانی اسلامی قابل استناد است
۷-همگراییها و تعامل قوا، فرصت مناسبی را برای تصمیم سازی و برنامهریزی برای رفع اشکالات، حل ضعفهای مدیریتی، تغییر مدیران ناکارآمد و... فراهم کرده و فرصتی را ایجاد میکند تا قوای کشور در محیطی بدون تنش، بهویژه در دوران پسا اغتشاشات، آسیبها را شناسایی و برای حل زخمهای داخلی که در این حوادث آشکارشده است، برنامهریزی کنند.
نظر شما